Fyllingsvekter og bruksområder
Naturtarmer er fellesbetegnelsen for fåretarm, svinetarm og kroktarm. Her har tarmkvaliteten stor betydning for produktets kvalitet, utseende og spisbarhet. ABC setter høye kvalitetskrav til produksjonsprosessen hos våre leverandører og ved bearbeidelse.
Kroktarm

Kroktarm brukes i Norge til medisterpølser, røkte kjøttpølser, fleskepølser, spekepølser pluss endel lokale spesialiteter.
Kroktarm har sin opprinnelse i Brasil og Paraguay. Produksjon og behandling foregår i Brasil, og sluttbehandling og distribusjon foregår hos ABC. Av kroktarm blir tynntarmen benyttet. Tarmen utgjør emballasje til medisterpølse, røkt kjøttpølse, meterpølse og mårpølse.
Forbruk av rå farse:
Kaliber | Pr. bunt à 30 m | Pr. bunt à 50 m | Pr. bunt à 90 m |
36-38 mm | ca 28 kg | ca 47 kg | ca 85 kg |
38-40 mm | ca 32 kg | ca 53 kg | ca 95 kg |
40-43 mm | ca 35 kg | ca 58 kg | ca 105 kg |
Svinetarm

Svinetarm brukes til knakkpølser, røkte kjøttpølser, bratwurst, spekepølse og diverse lokale varianter.
Svinetarm har sin opprinnelse hovedsakelig i Danmark og Tyskland, men også noe i Kina. Markedsføring, pakking og distribusjon foregår i Danmark hos DAT-Schaub. Av svinetarm blir stort sett tynntarmen benyttet. Tarmen utgjør emballasje for blant annet knakkpølser og stekepølser, men er også velegnet til medisterpølser og røkt kjøttpølse.
Forbruk av rå farse:
Kaliber | Pr. bunt à 100 yds. (91 m) |
28-30 mm | ca 36 kg |
30-32 mm | ca 40 kg |
32-34 mm | ca 48 kg |
34-36 mm | ca 54 kg |
36-38 mm | ca 60 kg |
Fåretarm

Fåretarm brukes til wienerpølser, frankfurter, grillpølser, sosisser m.m.
Fåretarm har sin opprinnelse i Tyrkia, New Zealand, Australia og Kina og blir hovedsaklig markedsført, pakket og distribuert av vårt moderselskap DAT-Schaub i Danmark. Hovedparten av tarmene blir bearbeidet og sortert i Kina og Tyrkia. Fåretarm er tynntarm fra lam/sau. Tarmen utgjør emballasjen for en lang rekke pølseprodukter som f.eks. wienerpølser, sosisser og løkpølser m.m.
Forbruk av rå farse:
Kaliber | Pr. bunt à 100 yds (91 m) |
18-20 mm | ca 18 kg |
20-22 mm | ca 21 kg |
22-24 mm | ca 25 kg |
24-26 mm | ca 27kg |
26-28mm | ca 30 kg |
Spørsmål om naturtarmer rettes til Tom Emil Høydahl (tom.emil.hoeydahl@abcorneliussen.no)