Nyt våren med kjøtt som står til gull

24 dommere er i sving under NM i Kjøttprodukter 2022. 615 produkter skal bedømmes i år. 350 er grillprodukter, 180 av produktene er spekekjøtt og spekepølser. Resten av produktene er tradisjonelle helårspølser og bacon. ABCs egne, Ola Stuberg og Tom Emil Høydahl, sitter i dommerpanelet og lukter og smaker seg gjennom et utall produkter.

– Norske forbrukere som ønsker å nyte våren med ekstra god kjøttmat, bør følge med når resultatene blir offentliggjort 12. mai. Produktene som oppnår gull i konkurransen skal være det ypperste av norsk grill-, pølse- og spekemat, sier Svein-Erik Eide, ansvarlig for mesterskapet.

Han kan rapportere om at chili fortsatt er trendy, rå pølser er på vei opp, og at forbrukerne i butikk vil møte mange varianter marinert og krydret fjørfe på grillen i sommer.

– På spekematen ser vi i år mange gode morrpølse-varianter, salami har løftet seg, og når det kommer til fenalår ble dommerne overrasket over et svært høyt nivå.

Dommerne rapporterer om enda bedre spekemat, der flere har kommet opp i mellomsjiktet, og mange har klatret opp til ypperste kvalitet.

Resultatene fra bedømmingen publiseres på kjottprodukter.no 12. mai klokken 21:00.

– Selv om smak er individuelt, finnes det kriterier for hvordan en del produkter bør smake og hvordan de skal produseres for å få den riktige konsistensen og utseende. Under Norgesmesterskapet er det høyt kvalifiserte dommere i aksjon som kjenner sin wiener, sier han.

Produktene som er inne til bedømming blir i år fordelt på seks panel med fagdommere. Dommerne vurderer både hvordan produktet smaker, om riktig råvare benyttes og hvordan håndverk og foredling er utført.

– NM utfordrer og inspirerer

Den årlige konkurransen er den viktigste arenaen for testing av egne produkter for kjøttbransjen.

– Vi har mange gode kjøttbedrifter i Norge, og gjennom konkurranse blir de enda bedre. Norgesmesterskapet utfordrer og inspirerer bedriftene, sier Eide.

Alle de deltakende bedriftene får skriftlige tilbakemeldinger og forslag til forbedringer. Dommerne er nådeløse mot dem som serverer smakløse produkter med slapp konsistens.

– Når man ikke opp, gjelder det å notere seg responsen, justere oppskriften og komme tilbake for revansje neste år. Det har hendt at full slakt et år har gitt medalje året etter, forteller Eide.

De siste årene har flere av de små lokalprodusentene meldt seg på i NM. I konkurransen måler de krefter mot de store kjøttbedriftene som Fatland, Grilstad, Prima, Nortura og Nordfjord Kjøtt.

Ekstrapremie

Vi i ABC har gleden av å trekke ut 4 av norgesmesterne, som inviteres til en faglig inspirasjonstur. Vi heier på alle deltagerne og gleder oss til kåringsarrangementet, som finner sted i Oslo den 12. mai.