Tarmer

Naturtarmer

Fyllingsvekter og bruksområder

Naturtarmer er fellesbetegnelsen for fåretarm, svinetarm og kroktarm. Her har tarmkvaliteten stor betydning for produktets kvalitet, utseende og spisbarhet. ABC setter høye kvalitetskrav til produksjonsprosessen hos våre leverandører og ved bearbeidelse.

Kroktarm

Okse

Kroktarm brukes i Norge til medisterpølser, røkte kjøttpølser, fleskepølser, spekepølser pluss endel lokale spesialiteter.

Av kroktarm blir tynntarmen benyttet. Tarmen utgjør emballasje til medisterpølse, røkt kjøttpølse, meterpølse og mårpølse.

Forbruk av rå farse:

Kaliber  Pr. bunt à 30 m  Pr. bunt à 50 m  Pr. bunt à 90 m
 36-38 mm  ca 28 kg  ca 47 kg  ca  85 kg
 38-40 mm  ca 32 kg  ca 53 kg  ca  95 kg
 40-43 mm  ca 35 kg  ca 58 kg  ca 105 kg

Svinetarm

Gris

Svinetarm brukes til knakkpølser, røkte kjøttpølser, bratwurst, spekepølse og diverse lokale varianter.

Av svinetarm blir stort sett tynntarmen benyttet. Tarmen utgjør emballasje for blant annet knakkpølser og stekepølser, men er også velegnet til medisterpølser og røkt kjøttpølse.

Forbruk av rå farse:

Kaliber Pr. bunt à 100 yds. (91 m)
 28-30 mm ca 36 kg
 30-32 mm ca 40 kg
 32-34 mm ca 48 kg
 34-36 mm ca 54 kg
 36-38 mm ca 60 kg

Fåretarm

Sau

Fåretarm brukes til wienerpølser, frankfurter, grillpølser, sosisser m.m.

Fåretarm er tynntarm fra lam/sau. Tarmen utgjør emballasjen for en lang rekke pølseprodukter som f.eks. wienerpølser, sosisser og løkpølser m.m.

Forbruk av rå farse:

Kaliber  Pr. bunt à 100 yds (91 m)
 18-20 mm  ca 18 kg
 20-22 mm  ca 21 kg
 22-24 mm  ca 25 kg
 24-26 mm  ca 27kg
 26-28mm  ca 30 kg

Spørsmål om naturtarm rettes til Tom Emil Høydahl (tom.emil.hoeydahl@abcorneliussen.no)