Matsvindel

Risikoen for matsvindel kan minimeres ved å handle med seriøse aktører og bruke sunn fornuft.

Matsvindel er dessverre et aktuelt tema. Det har blitt hevdet at matsvindel står for en høyere omsetning enn narkotika på verdensmarkedet. Det vil være naivt å tro at ikke matsvindel også berører den norske forbrukeren, både gjennom importerte produkter og gjennom produkter produsert i Norge.

Krydder er, i likhet med vegetabilske oljer, en vare som gjennom tidene har vært gjenstand for utallige forsøk på og gjennomføring av svindel. Vi er i dag klar over at enkelte produksjonsland for krydder, eksporterer mer enn de produserer. Dvs. at noe må ha blitt tilsatt i prosessen før varen eksporteres. Det finnes også andre velkjente metoder for å jukse med den verdifulle handelsvaren som krydder er.

Det som er helt sikkert, er at så lenge det er snakk om verdier, så er det noen som vil prøve å svindle. Det er viktig at ABC og andre aktører har dette på radaren og forsøker å minimere risikoen for å bli utsatt for matsvindel. Når en aktør blir utsatt for matsvindel og dette kommer ut i pressen, så blir en hel bransje skadelidende og mister tillit hos forbrukeren.

Heldigvis er det slik at forbrukeren har stor tillit til norsk matproduksjon. Dette må vi klare å opprettholde, da det bl.a. er viktig for norsk sysselsetting. For å fremstå som en trygg handelspartner, forhandler ABC varer fra velrenommerte produsenter som vi har langvarige relasjoner med, og som vi over tid har sett at har gode rutiner og kontroll av produkter. ABC har høyt fokus på kvalitet og mattrygghet. Vi er FSSC 22000 sertifisert, og mattrygghet står øverst på vår prioriteringsliste – også foran leveringsdyktighet.

ABCs råd for å unngå matsvindel, er å handle med aktører du stoler på og å bruke sunn fornuft: Får du et tilbud som virker for godt til å være sant, så er det trolig for godt til å være sant. Kvalitet og mattrygghet har en prislapp, som kan være verdt å betale.